Pomysłowa kuchnia
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami

Dzisiaj polecam zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasa i pieczarkami

Składniki

6-7 dużych ziemniaków
2 cebule
250 g pieczarek
2 jajka
100 ml śmietanki
5-6 kiełbas śląskich
200 g sera żółtego tartego
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka
olej do smażenia

Wykonanie

Ziemniaki obrać i w plasterki opłukać zimną wodą i ugotować w lekko osolonej wodzie. Gdy ziemniaki zaczną się gotować zmniejszyć płomień i gotować 5-8 minut (nie mają być całkiem dogotowane).

Cebulę obrać i pokroić ale nie za drobno, podsmażyć  na oleju, a następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Gdy już cebula z pieczarkami się usmaży z zdjąć z patelni. A na pozostały oleju podsmażyć kiełbasę pokrojoną w plasterki. Podsmażyć z obydwu stron.

Na spód naczynia dać podgotowane wcześniej ziemniaki, oprószyć sola i pieprzem i wymieszać. Na ziemniaki  dać warstwę cebuli z pieczarkami oraz część podsmażonej kiełbaski i posypujemy tartym serem. Następnie dajemy drugą warstwę pieczarek oraz kiełbaski i  posypujemy pozostałym serem.

Jajka wymieszać z przyprawami i śmietanką, polać po całej zapiekance.

Piec w temperaturze 180 stopni przez 40-45 minut.

Leave a Reply