Pomysłowa kuchnia
Zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym

Zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym

Dzisiaj polecam zapiekankę z ziemniakami i mięsem mielonym.

Składniki:

cebula
2 ząbki czosnku
 3-4 łyżki oleju
½ kg mięsa mielonego
150 g sera żółtego tartego
100ml śmietanki
koncentrat pomidorowy
gałka muszkatołowa
sól, pieprz

Krótki film jak przygotować zapiekankę

8 średnich ziemniaków
100 ml mleka
łyżka masła


Wykonanie

Cebule i czosnek przeciśnięty przez praskę podsmażamy na rozgrzanym oleju do momentu aż się zeszkli. Następnie dodajemy mięso mielone. Wszystko razem smażymy kilka minut, aż mięso będzie dobrze usmażone. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz gałka muszkatołową i dodajemy przecier pomidorowy.

Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzić i zrobić puree ( ziemniaki utłuc z dodatkiem masła i mleka ).

Do podsmażonego mięsa dodajemy śmietankę wszystko doprawiamy do smaku (można dodać odrobinę ostrej papryki jest).

W naczyniu żaroodpornym spód smarujemy masłem i wykładamy warstwami puree z ziemniaków, mięso i ponownie puree z ziemniaków. Na koniec posypujemy tartym żółtym serem.

Gotową zapiekankę zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut lub do zarumienienia się sera.


Leave a Reply