Pomysłowa kuchnia
WHOOPIES

WHOOPIES

WHOOPIES” –KOLEJNY WAŻNY TREND WŚRÓD CIASTEK?

Whoopies lub whoopie pie, jak właściwie się nazywa, to podobnie jak makaroniki, podwójne ciasteczka, między którymi kryje się pyszny krem. Jednak tu kończą się podobieństwa. Whoopies piecze się w Ameryce od prawie 100 lat. Wypiekane są ze zwykłej mąki pszennej i można je określić jako połączenie małych ciasteczek i babki. Whoopies jest oficjalnym „stanowym ciastkiem” amerykańskiego stanu Maine, mimo że nie wiadomo na pewno, czy ten pyszny smakołyk pochodzi właśnie stąd. Do tego tytułu rości sobie pretensje również stan Pensylwania. Nazwa podobno pochodzi od tego, że kobiety amiszki – w stanie Maine lub w Pensylwanii, a może w obu – piekły te małe pyszności z ciasta pozostałego po innych wypiekach i wkładały je dzieciom do pudełek z drugim śniadaniom. Kiedy w czasie przerwy dzieci odkrywały ciasteczka, szczęśliwie wołały „whoopie!”.

WHOOPIES

Składniki na ok 40 połówek:

50 g masła o temperaturze pokojowej
45 g oleju słonecznikowego (50ml)
125 g cukru
1 jajko o temperaturze pokojowej
210 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
1 opakowanie cukru waniliowego
75 ml mleka

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 175 stopni.

Ubić masło, olej słonecznikowy i cukier. Dodać jajko i ubić na puszystą masę. W misce wymieszać suche składniki i ubijając dodać je do masy, dodać mleko i szybko ubić na masę (wystarczy aby wszystkie składniki się wymieszały). Przełożyć masę do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką  i wycisnąć na blasze okrągłe porcje masy wielkości pięciozłotówki. Nie wyciskać masy zbyt blisko siebie. Masę można również przełożyć na blachę łyżką. Piec na niskiej półce piekarnika ok. 12 minut.

WHOOPIES

 

Nadzienie cynamonowe:

 

125g masła o temperaturze pokojowej
450 ml cukru pudru
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki wrzącej wody
Perełki cukrowe do obtoczenia ciasteczek.

Wykonanie:

Ubić masło na puszystą masę, dodając małymi porcjami cukier puder. Na koniec dodać cynamon z wodą i ubić na gładką masę.

Składanie ciasteczek: Na płaską stronę połowy ciasteczek nałożyć krem, przykryć drugim ciastkiem i udekorować brzegi cukrowymi perełkami.

Należy przechowywać w chłodnym miejscu. Dobrze jest jednak wyciągnąć je z lodówki 15 minut przed podaniem.

 

7 komentarzy

  1. Bardzo mi się te ciasteczka podobają, muszę w końcu takie upiec 🙂 Słodko wyglądają z tymi kolorowymi, cukrowymi kuleczkami 🙂

Leave a Reply