Pomysłowa kuchnia
Tradycyjny sernik na kruchym cieście

Tradycyjny sernik na kruchym cieście

Sernik, przy wielu okazjach zawsze gości na naszych stołach. Teraz siedząc przy kawie, delektuję się jego smakiem. Jest naprawdę pyszny, i łatwy w przygotowaniu.

Sernik na kruchym spodzie

Przepis do pobrania –> [download id=”18″]

 

Składniki na 12 porcji:

Ciasto:

20 dag mąki
5 dag cukru
1 jajko
10 dag margaryny
szczypta soli

Masa serowa:

1 kg twarogu
15 dag cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki budyniu waniliowego
3 jajka
1 szklanka śmietany
5 dag rodzynek
1 żółtko
2 łyżki mleka
1 łyżka margaryny
cukier puder do posypania

Wykonanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, cukier, jajko i margarynę. Szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.

Białka oddzielić od żółtek. Twaróg, cukier i cukier waniliowy, 3 żółtka, budyń i śmietanę. Rodzynki sparzyć, osuszyć. Białka ubić, połączyć z masą serową. Dodać rodzynki i wymieszać. Kruche ciasto rozwałkować. Dużą tortownicę natłuścić, oprószyć mąką. Dno i boki wyłożyć ciastem, nakłuć widelcem, przełożyć masę serową. Żółtko rozmącić z mlekiem, posmarować wierzch ciasta. Piec ok 1 godziny w temperaturze 180-200 stopni. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

6 komentarzy

Leave a Reply