Pomysłowa kuchnia
Szarlotka na kruchym cieście

Szarlotka na kruchym cieście

Dzisiaj polecam szarlotkę na kruchym cieście.

Składniki:

2kg jabłek
2,5 szklanki mąki krupczatki
200g masła
3 żółtka
½ szklanki cukru
1 jajko
szczypta soli


2 łyżki cynamonu
2 łyżki bułki tartej
½ szklanki cukru
cukier puder do posypania
1 łyżka masła

Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce i dodać cukier oraz cynamon. jeżeli jabłka puszczą dużo soku przed podaniem na ciasto można odsączyć nadmiar soku lekko wyciskając.

Z chłodnego masła, mąki, cukru i jajek oraz odrobiną soli zagnieść ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na około godziny. Ciasto musi się porządnie schłodzić aby można było zetrzeć na tarce (można też ciasto schłodzić w lodówce i rozwałkować).

Kwadratową formę wykładamy papierem do pieczenia i jedną część ciasta ścieramy na spód i posypujemy bułką tartą, na to kładziemy jabłka i trzemy drugą część ciasta.

Ciasto pieczemy przez ok 40 45 minut. Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Leave a Reply