Pomysłowa kuchnia
Sernik z czereśniami

Sernik z czereśniami

Dzisiaj polecam sernik z czereśniami.

Składniki na ciasto kruche

150 g masła
250 g maki
50 g cukru pudru
3 żółtka
szczypta soli

Składniki na masę serowa

500 g sera twarogowego półtłustego
2 jajka
50 g masła
125 g cukru
łyżka mąki ziemniaczanej
cukier wanilinowy

czereśnie bez pestek

Przygotowanie ciasta kruchego

Zimne masło posiekać z mąką  i cukrem pudrem, na koniec dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, owinąć w folię i mocno schłodzić.
Po schłodzeniu jeden kawałek ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach( na tortownice o średnicy 22 cm ). Podpiec w temperaturze 180 stopni przez 10 minut.

Przygotowanie masy serowej

Ser zmielić trzy razy przez maszynkę. Do zmielonego sera dodać żółtka, cukier, stopione przestudzone masło oraz mąkę ziemniaczaną. Z białek ubić pianę i dodać do masy serowej.

Na podpieczony spód nakładamy pierwszą warstwę masy serowej, na której układamy owoce. Na owoce dajemy drugą warstwę masy serowej i ścieramy na tarce drugą warstwę ciasta.

Pieczemy jeszcze 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.

Leave a Reply