Pomysłowa kuchnia
Sernik na kakaowym spodzie

Sernik na kakaowym spodzie

Sernik na kakaowym spodzie

Sernik na kakaowym spodzie – przepis wraz z filmem.

Sernik na kakaowym spodzie

Składniki na ciasto:
30 dkg mąki
1 łyżka cukru pudru
10 dkg margaryny
2 żółtka
10 dkg śmietany
2 łyżki kakao

Mąkę i margarynę posiekać, dodać śmietanę, cukier, żółtka oraz kakao i zagnieść ciasto. Podzielić na połowę i schłodzić w lodówce około godziny. Jedną porcję zetrzeć na tarce na spód blachy następnie wyłożyć masę  serową, a następnie zetrzeć druga porcję ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do ok 200 stopni przez godzinę.

Masa serowa
1kg sera do serników w wiaderku
opakowanie cukru waniliowego
100g rodzynek
5 jajek
100 g cukru
200 ml śmietany kremowej
budyń śmietankowy

Sernik na kakaowym spodzie
Wykonanie masy serowej:

Rodzynki sparzyć. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Ser, żółtka, budyń, śmietanę, cukier dokładnie wymieszać łyżka drewnianą. Po dokładnym wymieszaniu dodać piane i ponownie wymieszać. Gdy piana z białek będzie dokładnie wymieszana z serem dodać rodzynki.

7 komentarzy

  1. uwielbiam to ciacho! Matko, aleś mi smaka narobiła mmm:)

    ciekawe jak opalona jesteś! Zazdroszcze ci bardzo, bo choć też kocham swój domek, to słońce też <3

     

  2. pyszna klasyka:) na taki sernik zawsze się skuszę:) fajnie że odpoczynek się udał, ja nie wiem czy w tym roku gdzieś wyjadę, jak już to na weekend. Teraz zaczęłam staż, od pazdziernika weekendy zajęte przez szkołę.

  3. szkoda tylko że nie napisałaś co dalej z tym ciastem…piec? nie piec spodu? w jakiej temperaturze?! eh. się wzięłam za ciasto a tu zonk! nie ma napisane co dalej robic! niekompletny przepis podałaś.

Leave a Reply