Pomysłowa kuchnia
Rolada z truskawkami

Rolada z truskawkami

Dzisiaj polecam roladę z truskawkami.

Składniki na ciasto:

5 jajek
125 g drobnego cukru
125 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia

Krem

250 ml śmietanki 30% dobrze schłodzonej
250 g serka maskarpone
3 łyżki cukru pudru

Frużelina

16 truskawek
łyżeczka cukru pudru
50 ml wody
łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie frużeliny.

Truskawki opłukać i pokroić na mniejsze kawałeczki, wstawić do małego rondelka i zagotować z niewielką ilością cukru. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z niewielką ilością wody i dodajemy do truskawek. Gotową frużelinę odstawiamy do wystudzenia.


Przygotowanie biszkoptu.


Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Do ubitej piany małymi porcjami dodawać cukier, a następnie żółtka.
Proszek do pieczenia wymieszać z mąką i małymi porcjami dodawać do masy jajecznej.
Wykładamy na blachę o wymiarach 30X40 cm i pieczemy ok 8-10 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu biszkopt zwijamy w lnianą ściereczkę.

Przygotowanie kremu

Schłodzoną śmietankę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodajemy serek mascarpone.
Gdy biszkopt będzie już wystudzony smarujemy frużeliną, a następnie kremem. Zwijamy i posypujemy cukrem pudrem.

Leave a Reply