Pomysłowa kuchnia
Pyzy z mięsem

Pyzy z mięsem

Ostatnio mojego męża wzięło na wspomnienia. Wspominał z mamą jakie to dobre pyzy robiła. Nie było rady na mojego męża bo bardzo marudził, więc teściowa musiała przyjść i robiliśmy pyzy. Najpierw robiłam z teściową, wszystkie składniki mieszając jak to się mówi na oko. Natomiast wczoraj robiłam drugi raz odmierzając wszystkie proporcie. Na początek ziemniaki, to nie było trudne, gorzej było z mąką. Na to też znalazłam sposób, na wagę nasypałam mąkę i brałam ile mi potrzeba, reszta co została odjęłam od wagi początkowej i tak wyszła ilość mąki.
Zdjęcie też wyszło nie za ciekawe bo czekały na de mną głodne sępy, jak zwykle spiesząc się dalej.

Pyzy z mięsem

Składniki na ciasto ok 15-16 klusek:

1 kg ziemniaków ugotowanych
0,5 kg surowych
1 jajko
0,3 kg maki ziemniaczanej

Wykonanie:

Kilogram ziemniaków ugotować, przestudzić a następnie przepuścić przez praskę. Pół kilograma ziemniaków zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Ziemniaki połączyć dodać jajko oraz mąkę i dokładnie wymieszać, na jednolitą masę. Gdy już wyrobimy ciasto, bierzemy do ręki ciasto robimy małe wgłębienie, nakładamy mięso i dokładnie sklejamy, tworząc kule.

Składniki na farsz mięsny:

0,4 kg mięsa wieprzowego gotowanego
1 średnia cebula
0,2 kg boczku wędzonego

Wykonanie:

Mięso ugotować (może być z zupy), wystudzić. Cebulę pokroić i podsmażyć na boczku. Gdy cebulka przestygnie, zmielić przez maszynkę razem z mięsem, doprawić solą i pieprzem do smaku.

Pyzy gotujemy w osolonej wodzie ok 20 minut. Podawać polane tłuszczem ze skwarkami.

5 komentarzy

  1. kocham!:) a mistrzem ich jest mój tata, ale jak robi to są giga pyzy:D a jak byłam dzieckiem i chciał żebym zjadła to mówił, że pyza ma oczy:D

Leave a Reply