Pomysłowa kuchnia
Prażucha ziemniaczana

Prażucha ziemniaczana

Dzisiaj trochę leniwe danie, dla wszystkich zabieganych. Nie często gości na naszym stole ze względu na ten boczek.

Prażucha ziemniaczana

Składniki na 4 porcje:

1 kg ziemniaków
1 cebula
20 dag boczku wędzonego
sól

 

Prażucha ziemniaczana

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować i gorące przecisnąć przez praskę. Boczek pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć z boczkiem, połączyć z ziemniakami i posolić. Całość wymieszać. Podawać z surówką.

7 komentarzy

  1. moja teściowa robiła to tak jak sie ziemniaki ugotowały sypała mąke z czubkiem do garnka i gotowała to tka długo jak mąka sie ścieła to dusiła to wszystko razem ,nabierała łyżką na z tłuszczem na tależ było fantastyczne danie!

Leave a Reply