W kuchni nie musi wiać nudą

Boże Narodzenie Dodatki do pieczywa filmy Mięsa pieczone

Pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska

Dzisiaj polecam pieczeń rzymską potocznie zwaną klopsem.

Doskonale się sprawdza jako dodatek do pieczywa lub podgrzany na patelni na ciepło. Jeszcze w domu rodzinnym mama zawszę piekła na święta i w drugi dzień świąt był podawany na ciepło. Teraz sama mam już swoja rodzinę i tez podaje we wszystkie ważne  święta pieczeń na ciepło. Wszyscy ją bardzo lubimy i chętnie się nią delektujemy.

Składniki

1 kg mięsa mielonego
2 jajka
słodka papryka ok 1 łyżeczki
pieprz ok 1 łyżeczki
sól 2 łyżeczki
gałka muszkatołowa pól łyżeczki
czosnek 2 ząbki
cebula
olej do podsmażenia cebulki
2 łyżki bułki tartej
duża bułka
zielona pietruszka

Wykonanie

Cebulkę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Bułkę namoczyć w zimnej wodzie, gdy będzie już miękka porządnie odcisnąć.

Białka oddzielić od żółtek i lekko roztrzepać. Żółtka dodać do mięsa mielonego oraz przyprawy : gałka muszkatołowa, sól, pieprz, słodką paprykę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Na koniec dodajemy podsmażoną cebulkę oraz zieloną pietruszkę.

Wyrobioną masę mięsną zapiekamy w foremkach aluminiowych ok 45 minut po upływie tego czasu wyciągamy delikatnie odlewany wytopiony tłuszcz i obracamy. Po obróceniu zapiekamy jeszcze ok 15 minut.

Zobacz również

Zostaw komentarz Cancel reply