Pomysłowa kuchnia
Penne z papryką

Makaron z kurczakiem i słodkim sosem chili

Makaron z kurczakiem i słodkim sosem chili

Dzisiaj polecam makaron z kurczakiem i słodkim sosem chili, wraz z krótkim filmem.

Penne z papryką

Poniżej film ze sposobem przygotowania – makaron penne zastąpiono innym i bez papryki

Składniki:

1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 papryka żółta
400g makaronu penne
80 ml (1/3 szklanka) oliwy oliwek
2 łyżki słodkiego sosu chili
1 łyżka czerwonego octu winnego
2 łyżki posiekanej bazylii
2 łyżki posiekanej pietruszki
250 g pomidorków koktajlowych
ser parmezan do posypania
1 średni filet z kurczaka
przyprawa do kurczaka, sól, pieprz czarny świeżo mielony
2 łyżki oliwy z oliwek

 

Penne z papryką

 

Wykonanie:

Pokroić paprykę na duże płaskie kawałki, oczyścić z nasion. Ułożyć kawałki skórą do góry pod nagrzanym rusztem i piec przez ok 8-10 minut, albo do czasu, aż skórka zacznie pękać i czernieć. Następnie podpieczoną paprykę przełożyć do woreczka foliowego i odstawić do wystygnięcia, następnie ściągnąć skórkę i pokroić miąższ na długie, cienkie paski.
Filet z kurczaka pokroić na długie cienkie paski, posypać przyprawą do kurczaka i dwoma łyżkami oliwy i podsmażyć na patelni.
Ugotować makaron al dente w osolonej wodzie.
Trzepaczką dokładnie wymieszać oliwę, sos chili i ocet; doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Do podsmażonego kurczaka, dodać paprykę, bazylię, zieloną pietruszkę oraz makaron, wszystko polać przygotowanym wcześniej sosem. Wszystko chwilę podsmażyć na patelni. Przed podaniem posypać parmezanem.

8 komentarzy

Leave a Reply