Pomysłowa kuchnia
Pasztet z indyka

Pasztet z indyka

Dzisiaj polecam zapiekany pasztet z indyka.

Składniki

700 g fileta z indyka
200 g wątróbek drobiowych
3 jajka
2 bułki
2-3 marchewki
szklanka mleka
liść laurowy
ziele angielskie
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

Dzisiaj polecam pieczony pasztet z indyka.

Wykonanie

Wątróbki dokładnie oczyścić i ugotować. Filet pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości z marchewką, liściem laurowym i zielem angielskim.

Bułki namoczyć w ciepłym mleku,  następnie odcisnąć. Przestudzone mięso, wątróbki, marchewki oraz bułki zmielić . Do zmielonej masy dodać jajka doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Jeżeli masa jest zbyt gęsta podlać wywarem powstałym z gotowania mięsa.

Wyłożyć do keksówki i piec ok 90 minut w temperaturze 180 stopni.

Leave a Reply