Pomysłowa kuchnia
Papryka faszerowana na z ziemniakami

Papryka faszerowana na z ziemniakami

Dzisiaj polecam faszerowaną paprykę z ziemniakami.

Składniki

3 papryki
½ kg mięsa mielonego
łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu
łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżeczki ziół prowansalskich
jajko
700 g ziemniaków
olej  ok 2 łyżek
czosnek granulowany (staropolski)

Wykonanie

Paprykę przekroić w łódeczki i delikatnie usunąć gniazda nasienne.

Mięso przyprawić przyprawami: sól, pieprz, słodka papryka oraz łyżeczka ziół prowansalskich. Na koniec dodać jajko i wszystko wymieszać.
Ziemniaczki pokroić na mniejsze kawałeczki i doprawić pozostałymi ziołami, oraz czosnkiem i odrobina oleju.
Spód naczynia żaroodpornego wysmarować olejem, poukładać część ziemniaczków. Papryki faszerujemy mięsem mielonym i układamy na ziemniakach. Na górę papryki i po bokach układamy resztę  ziemniaków i zapiekamy pod przykryciem ok 40 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie odkrywamy naczynie i podpiekamy jeszcze ok 15 minut aby ziemniaki się zarumieniły.
Po upieczeniu posypujemy zieloną pietruszką.

Leave a Reply