Pomysłowa kuchnia
Oponki z serem

Oponki z serem

Dzisiaj polecam oponki z serem

Składniki

500g sera białego
500 g mąki
100 g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
4 żółtka
1 lekko kopiasta łyżeczka sody
1 łyżeczka octu
250 ml kwaśnej śmietany

olej do smażenia
cukier puder do posypania

wykonanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, następnie zrobić wgłębienie dodać biały ser (jeżeli ma grudki przepuścić przez praskę), śmietanę, sody, octu cukru i żółtka. Wszystko razem zagnieść.

Zagniecione ciasto wałkować na grubość ok 5 milimetrów. Wykrawać krążki dużą szklanką a w środku zrobić mniejsze kieliszkiem.

 Przy wałkowaniu  podsypujemy  mąka aby ciasto się za bardzo nie przyklejało, ale nie zbyt dużo bo będzie się tłuszcz pienił.

Tłuszcz rozgrzać w garnku, aby sprawdzić czy już jest gorący wrzucamy mały kawałek ciasta i jak zaraz wypłynie na to tłuszcz jest nagrzany. Smażyć do zarumienienia się, wyciągać na papier aby osączyć z tłuszczu. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.

Leave a Reply