Pomysłowa kuchnia
Muffinki Brownie

Muffinki Brownie

Mocno czekoladowe muffinki wszystkim smakowały. Gdy już talerz został pusty dzieciaki dopytywały się czy zrobimy nowe. Ale z braku czekolady nie było nowych.

Muffinki Brownie

Składniki na 12 sztuk

120g masła
90g gorzkiej czekolady
1 szklanka cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
4 jajka
1 szklanka maki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
200g posiekanej czekolady deserowej

Muffinki Brownie

Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Rozpuszczamy masło z czekoladą w kąpieli wodnej. Ubijamy trzy minuty wraz z cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodajemy po jednym jajku, cały czas mieszając. Wsypujemy mąkę i kakao. Mieszamy, aż składniki się połączą. Łączymy z posiekaną czekoladą. Do foremek na muffinki wkładamy papilotki, wlewamy ciasto do ¾ ich wysokości. Pieczemy 20-25 minut. Po wyłączeniu piekarnika pozostawiamy na 5 minut w formie, wyjmujemy, studzimy.

6 komentarzy

Leave a Reply