Pomysłowa kuchnia
Mini burgery z łososia

Mini burgery z łososia

Małe co nieco – mini burgery z łososia.

Miniburgery z łososia

Bułeczki:

10g drożdży
250 g mąki pszennej
szczypta soli
szczypta cukru
½ szklanki mleka
1 jajko + jedno do smarowania
 1 łyżka masła + 1 do polania upieczonych bułeczek

Drożdże rozpuścić w letnim mleku z cukrem oraz łyżką mąki. Resztę mąki przesiać przez sito. Wyrośnięte drożdże wymieszać z roztrzepanym jajkiem i powoli wyrabiać. Następnie dodać łyżkę roztopionego masła i mąkę i wyrabiać kilka minut. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto już wyrośnie urywać kawałeczki ciasta i formować z nich małe  kuleczki. Układać na blachę wyłożoną papierem. Każdą bułeczkę posmarować  roztrzepanym jajkiem.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut, aż się zarumienią. Przed końcem pieczenia polać stopionym masłem.

 

Miniburgery z łososia

 

Burgery:

½ kg świeżego łososia
kilka gałązek zielonej pietruszki drobno posiekanej (same listki)
1 papryczka chili
sok i starta skórka z 1 cytryny
sól, pieprz cytrynowy

Łososia drobno posiekać. Pietruszkę i papryczkę drobno posiekać. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Formować małe burgery i piec na grillu lub patelni do grillowania przez ok 3 minuty na każdej stronie.

Bułeczki przekroić na pól, włożyć burgera plasterek pomidorka koktajlowego i rukolę.

5 komentarzy

Leave a Reply