Pomysłowa kuchnia
Mini zapiekany gyros

Mini zapiekany gyros

Dzisiaj polecam mini zapiekany gyros

Można podać obiad, ale na zimno też można postawić na imprezowym stole.

Składniki na 6 małych porcji

jeden duży filet z kurczaka
woreczek ryżu
mała puszka kukurydzy
½ papryki czerwonej
2 ogórki kiszone lub konserwowe
150 g sera żółtego
jogurt naturalny
¼ szklanki keczupu
przyprawa kebab- gyros
sól, pieprz
olej

Wykonanie

Ryz ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Filety z kurczaka posypujemy przyprawą i podsmażamy na patelni. Kukurydze osączyć z zalewy. Paprykę i ogórki pokroić w drobna kostkę.
Z jogurtu i keczupu zrobić sos i doprawić do smaku przyprawami.

Ugotowany ryż wysypać na dno naczyń, na to układamy warstwami kolejno warzywa: kukurydza, ogórek, papryka. Na warzywa ponownie dajemy sos i kurczaka, wszystko posypujemy tartym serem.
Gotowy gyros zapiekamy 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

Leave a Reply