W kuchni nie musi wiać nudą

Dla dzieci filmy Kolacja Przekąski

Mini burgery

Mini burgery

Dzisiaj polecam mini burgery na karnawałowe szaleństwa.

Składniki na 10 burgerów

10 g drożdży
270 g mąki
szczypta soli
130 ml letniego mleka
2 łyżki stopionego masła
szczypta cukru

½ roztrzepanego jajka
sezam

jeden duży filet lub dwa małe
½ roztrzepanego jajka
sól
pieprz
słodka papryka
czosnek granulowany

ulubione warzywa

Wykonanie

W letnim mleku rozpuszczamy drożdże z dodatkiem soli, cukru oraz łyżki mąki. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 20 minut.

Po upływie tego czasu dodajemy mąkę oraz stopione masło. Gdy ciasto jest już wyrobione odstawiamy w ciepłe miejsce na ok godziny lub 30 minut w piekarniku nagrzanym do 50 stopni.

Gdy ciasto nam wyrasta przygotowujemy masę mięsną. Do zmielonego fileta dodajemy słodką paprykę, czosnek granulowany, sól, pieprz oraz ½ roztrzepanego jajka (pozostałe jajko zostawiamy do posmarowania bułeczek). Z przygotowanej i doprawianej masy formujemy kotleciki i grillujemy(jeżeli nie mamy patelni do grillowania możemy usmażyć na patelni lub w piekarniku, ja grillowałam na grillu elektrycznym).

Gdy ciasto będzie już wyrośnięte formujemy bułeczki (tyle samo co kotlecików) smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 20 minut.

Gdy bułeczki już wyrosną pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i pieczemy ok 20 minut.

Po upieczeniu jeszcze ciepłe bułeczki przecinamy najlepiej nożem piłką i dodajemy ulubione warzywa oraz zgrillowany kotlecik.

Zobacz również

Zostaw komentarz Cancel reply