Pomysłowa kuchnia
Liście laurowe

Liście laurowe

Drzewko pochodzi z krajów śródziemnomorskich, najczęściej spotykane w formie krzewu, o wiecznie zielonych listkach. Kwitnie późną wiosną, a małe zielone kwiatki, wydają połyskliwe czarne okrągłe owocki. Może też być hodowane w zimniejszym klimacie lub w donicy w mieszkaniu.

Liście laurowe maja bardzo szerokie zastosowanie w kuchni:

  • zupy, buliony
  • ciemne sosy
  • sałatki z dodatkiem śledzi, wywar z ryb
  • do mięs zwłaszcza pieczenie, gulasze cielęce i wołowe, dania z podrobów, ragout
  • warzywa kapustne zwłaszcza kiszona, czerwona kapusta, buraki czerwone
  • można tez dodać do galarety, ogórków konserwowych, zielonych pomidorów, buraczki czerwone, mieszane pikle

Zapach liści jest bardzo silny, więc nie należy przesadzać z ich ilością, czasami wystarczy pół listka.

4 komentarze

Leave a Reply