Pomysłowa kuchnia
https://kuchennepomysly.pl/mini-ptysie/

Leśny mech

Dzisiaj polecam leśny mech.

SKŁADNIKI NA CIASTO SZPINAKOWE:

3 jajka
¾ szklanki cukru (szklanka 250 ml)
łyżeczka cukru wanilinowego
2 szklanki maki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki oleju
250 g świeżego szpinaku

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ MALINOWĄ:

2 galaretki malinowe
700 ml wody
400 g malin świeżych lub mrożonych

SKŁADNIKI NA KREM MASCARPONE:

500 ml śmietanki kremówki 30 %
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 ½ łyżeczki żelatyny
60 ml wody

Wykonanie

Szpinak zmiksować z odrobiną oleju na jednolitą masę. Jajka miksujemy razem z cukrem na jasna i puszystą masę.  Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy olej oraz szpinak i miksujemy na wielkich  obrotach. Na koniec łączymy z przesianymi składnikami tylko do połączenia. Wlewamy do formy (tortownicy ok 28 cm) i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 30 -35 minut. Do lekkiego zarumienienia lub tzw. Suchego patyczka.

Z wystudzonego ciasta ścinamy wierzch ciasta. Wodę zagotować i rozpuścić w niej dwie galaretki, odstawić do lekkiego stężenia.

Przygotowanie kremu

Żelatyną rozpuścić w zimnej wodzie, gdy napęcznieje upłynnić w kąpieli wodnej.

Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem  na małych obrotach, gdy pojawią się pierwsze fale na śmietance małymi porcjami dodajemy serek mascarpone i na koniec dodajemy upłynnioną (nie gorącą ) żelatyną.

Ciasto wkładamy do tortownicy lub rantu, i smarujemy cienką warstwą kremu.
Na kremie układamy maliny i zalewamy tężejącą galaretką. Na galaretkę dajemy drugą warstwę kremu.

Oprószamy kawałeczkami ze ściętego wcześniej ciasta. Gotowe ciasto zostawiamy w lodówce na kilak godzin lub całą noc.

Leave a Reply