Pomysłowa kuchnia
Leczo z patisonem

Leczo z patisonem

Leczo z patisonem

Dzisiaj polecam leczo z patisonem.

Składniki:

2 małe patisony
1 średnia cukinia
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
kilka pieczarek
1 duża cebula
80 g przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, papryka słodka i ostra w proszku do smaku

 

Leczo z patisonem

Wykonanie:

Patisona i cukinię myjemy i kroimy w kostkę. Ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę drobno pokroić. Kiełbasę pokroić w grubszą kostkę, a pieczarki w paski.

Paprykę pokrojoną w kostkę włożyć do garnka razem z cebulą, kiełbasą i pieczarkami. Dodać 250 ml wody i przecier pomidorowy, wszystko dusić pod przykryciem do miękkości. Gdy papryka będzie miękka doprawić do smaku. Na koniec dodać cukinię i patisona.

7 komentarzy

  1. domowe leczo uwielbiam, a to ze słoika to jakiś wyrób nawet go nie przypominający. A z kiełbaską podsmażoną jest genialny w smaku:)

  2. Często robię leczo, u nas cieszy się popularnością…tyle, że ja nie gotuję cukini czy kabaczka lecz najpierw obsmażam z cebulą i papryką na odrobinie oleju a potem duszę wszytko razem:)

  3. W sezonie na cukinie, kabaczki czy dynie u mnie często na stole gości leczo 🙂 z pomidorami, papryką, marchewką, cebulą. Moja dwuletnia córeczka chętnie je zajada 😉

Leave a Reply