Pomysłowa kuchnia
Łazanki

Łazanki

Dzisiaj polecam pyszne i proste w wykonaniu łazanki z kiszonej kapusty.

Składniki:

500g dowolnego makaronu
500 g kiełbasy śląskiej
150 g wędzonego boczku
cebula
500g kapusty kiszonej z marchewką
sól, pieprz, kminek
olej

Wykonanie:

Jeżeli nie mamy kiszonej kapusty z marchewką możemy sami dodać sami jedną tartą marchewkę. Kapustę ugotować w lekko osolonej wodzie  z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego i kminku (kminek może być też mielony).

Cebulę obrać, drobno pokroić i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć aby wytopił się tłuszcz na którym podsmażymy kiełbasę pokrojoną w kostkę .

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Do ugotowanego makaronu dodać ugotowaną i odcedzoną kapustę oraz podsmażoną cebulkę i kiełbasę z boczkiem. Wszystko dokładnie wymieszać doprawić solą i pieprzem.

One comment

Leave a Reply