Pomysłowa kuchnia
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą

Dzisiaj polecam kruche ciasto ze śliwkami i bezą. Ciasto jest proste w przygotowaniu i bardzo szybko znika z talerza.

Składniki:

250 g mąki
3 łyżki cukru pudru
200g zimnego masła
5 żółtek
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Składniki na bezę

5 białek
220 g cukru
40 g mąki ziemniaczanej
łyżka soku z cytryny
2 łyżki oleju

ok 800g śliwek
2 łyżki bułki tartej

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i cukrem pudrem. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła. Siekamy nożem lub używamy siekaczki do ciasta kruchego. Dodajemy żółtka i zagniatamy na jednolite ciasto. Do przygotowania ciasta możesz użyć np. malaksera. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części (jedna troszkę większa od drugiej) owijamy folią spożywczą i wkładamy na około 2 godz. do zamrażarki.


Formę o wym. 25×25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ścieramy większą część na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozkładamy lekko dociskając. Podpiekamy w temp. 180 C przez około 20 min. Wyjmujemy i oprószamy połową bułki tartej. Układamy połówki śliwek rozcięciem ku górze i oprószamy pozostałą bułką tartą.
Białka miksujemy na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, przesianą mąkę, sok z cytryny oraz olej. Wykładamy na śliwki i ścieramy pozostałą część ciasta. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-45 min. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.

Leave a Reply