Pomysłowa kuchnia
Krokiety z kapustą

Krokiety z kapustą

Krokiety z kapustą

Dzisiaj polecam krokiety z kapustą.

Krokiety z kapustą

Przepis na 12 sztuk

Składniki:

1/4  litra mleka
350 g mąki
30ml oleju
2 jajka
1/4 litra gorącej wody (przegotowanej)

 

Wykonanie:

Mleko, jajka i mąkę razem zmiksować, po dokładnym wymieszaniu dolewać stopniowo wodę, na koniec dodać olej, ok 2 łyżek zostawić na rozgrzanie patelni.

Farsz

300g kiszonej kapusty
6 średnich pieczarek
1 mała cebulka
sól, pieprz do smaku
2 łyżki oleju

Kapustę odgotować w lekko osolonej wodzie. Po wystudzeniu drobno pokroić. Cebulkę drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Pieczarki obrać ze skórki, zetrzeć na tarce i podsmażyć razem z cebulką, lub osobno jak wolimy. Na koniec kapustę wymieszać z pieczarkami i cebulką i doprawić do smaku.

Na naleśnikach nakładamy farsz, rozprowadzamy go na gładko i zwijamy. Boki składamy do środka, a następnie zwijamy.

 

One comment

Leave a Reply