W kuchni nie musi wiać nudą

Dania bezmięsne Danie główne filmy Obiad

Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym

kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Przepis na smakowite kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym.

Składniki:

500g ziemniaków
250 g twarogu
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
 cebula
natka pietruszki
jajko
łyżka maki ziemniaczanej
mąka pszenna do obtaczania kotlecików
2 łyżki masła
300g pieczarek
250 ml bulionu
250ml śmietanki 18%

Wykonanie:

Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i przestudzić.

Cebulę posiekać, zeszklić na łyżce oleju. Ziemniaki utłuc z serem dodać podsmażoną cebulę i doprawić przyprawami: solą, pieprzem słodką papryką i gałką muszkatołową. Dodać jajko mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.

Formować kotleciki, obtoczyć w mące pszennej i smażyć na oleju z obu stron na rozgrzanym oleju.

Pieczarki umyć, obrać i posiekać. Na patelni stopić masło i podsmażyć pieczarki doprawić solą i pieprzem. Wlać bulion i śmietankę, doprawić przyprawami do smaku, gotować na małym ogniu ok 15 minut. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.

Zobacz również

Zostaw komentarz Cancel reply