Pomysłowa kuchnia
Kokardki z brokułem, groszkiem i łososiem

Kokardki z brokułem, groszkiem i łososiem

Dzisiaj polecam kokardki z brokułem, groszkiem i łososiem.

Składniki

250 g filetu z łososia bez skóry
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju rzepakowego
sól, pieprz
posiekany koperek
150 g makaronu farfalle
250 g brokuła, podzielonego na różyczki
250 g zielonego groszku

Wykonanie

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, nacieramy nim fileta łososia. Rybę delikatnie doprawiamy solą i pieprzem oraz skrapiamy olejem. Wkładamy do naczynia i zapiekamy w temperaturze 190 stopni przez 15 minut.

Po upieczeniu posypujemy koperkiem i przykrywamy folią aluminiową na 10 minut.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepis na opakowaniu. Odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą aby się nie posklejały.

We wrzątku blanszujemy warzywa. Wkładamy brokuła  na 3 minuty do wrzątku, a następnie do zimnej wody na trzy minuty. Groszek do wrzątku na dwie minuty i na dwie do zimnej. (sposób blanszowania pokazany na filmie).

Wszystkie przestudzone składniki razem mieszamy łososia delikatnie rozdrabniamy  ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Leave a Reply