W kuchni nie musi wiać nudą

Danie główne filmy Obiad Sałatki

Kiszona kapusta zasmażana

Kiszona kapusta zasmażana

Dzisiaj polecam kiszoną kapustę zasmażaną

Kapusta zasmażana jest to bardzo stary i prosty przepis. Ja przez wile lat nie znałam tego smaku ale jak skosztowałam to już został ze mną i dość często gości na moim stole. Każdy zna swój doskonały przepis na kapustę z boczkiem, słoniną lub tylko na oleju.

Zapewne nie wszyscy wiedzą, że dodatek kminku do gotowania kapusty ma działanie zbawienne dla naszego żołądka, podczas spożywania potraw ciężkostrawnych i tłustych. A zasmażana kapusta przecież do takich potraw należy. Wyjątkowy smak kminku podnosi walory smakowe zasmażanej kapusty.

Składniki:

1 kg kapusty kiszonej
2 średnie marchewki
1 cebula
natka pietruszki
sól do smaku
liść laurowy
ziele angielskie
½ łyżeczki słodkiej papryki
½ łyżeczki ostrej papryki
pieprz
½ łyżeczki kminku mielonego
1 łyżeczka ziół prowansalskich
 1 łyża masła
2 łyżki mąki

Wykonanie:

Kiszoną kapustę płuczemy w zimnej wodzie, a następnie gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.  Cebulę kroimy w drobna kostkę, a obraną marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach – podsmażamy na maśle i przekładamy do kapusty. Podlewamy niewielką ilością wody, dodajemy przyprawy i chwilę dusimy. Mąkę rozrabiamy z niewielką ilością wody i wlewamy do kapusty. Dusić jeszcze około pięciu minut, mieszając co jakiś czas. Na koniec poprawić do smaku i posypać posiekaną pietruszką.

Zobacz również

Zostaw komentarz Cancel reply