Pomysłowa kuchnia
Kisiel z "Kubusia"

Kisiel z “Kubusia”

Ostatnio często gotuje różne  kisiele dla mamy, i postanowiłam pierwszy raz zrobić sama, wyszedł naprawdę smaczny. Powiedziałam bym że nawet pyszny.

Składniki na dwa pucharki:

60 ml soku typu „Kubuś” o dowolnym smaku (ja miałam banan, marchew, jabłko)
50ml kompotu z jabłek (w przepisie który dostałam, było sok z jednej połówki pomarańczy, ale akurat nie miałam w domu pomarańczy)
160 ml wody
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Sok z 100ml wody, cukrem oraz kompotem zagotować. Pozostałe 60 ml wody wymieszać z mąką ziemniaczaną i dodać do gotującego się soku. Mieszać aż zgęstnieje i lekko zacznie bulgotać.

 

 

9 komentarzy

  1. Domowy kisiel, to DOMOWY kisiel, to znaczy, że nie bierze się soku ze sklepu, który ma koszmarne ilości białego niezdowego cukru, wystarczy wziąć OWOCE i je zmielić, zetrzeć, przetrzeć. Jeżeli ktoś chce zrobić ZDROWY kisiel – znajdzie przepis w sieci, bez przesłodzonych niezdowych soków sklepowych…. Halo…. Dbajmy o siebie i swoich bliskich… Ja dzieciu nie kupuję kubusia, bo uważam, że to niezdrowe, sokowirówka i owoce z ogródu, od znajomych czy z targu….POLECAM.

Leave a Reply