Pomysłowa kuchnia
Imbir - herbatka imbirowa

Imbir – herbatka imbirowa

Imbir jest to indyjska przyprawa korzenna, niewiele starsza od pieprzu, znana jest w Azji już od ponad 3000 lat.
Wpływa na trawienia oraz wzmacnia apetyt. Badania potwierdzają, że ma również działanie przeciwwymiotne i powstrzymuje mdłości. Niektórym wystarczy samo wąchanie imbiru podczas podróży lub żucie niewielkiego kawałka (polecam tylko tym osoba o odpornych kubkach smakowych), ponieważ świeży imbir jest bardzo ostry.
Dla zmarzniętych i przeziębionych polecam herbatkę imbirową, ponieważ ma właściwości rozgrzewające i antyseptyczne.

Imbir – herbatka imbirowa

Imbir możemy dodawać do zup owocowych oraz z warzyw strączkowych. Można dodawać sałatek z dodatkiem drobiu, ryżu i sałatek owocowych. Doskonale nadaje się również do deserów oraz wypieków takich jak: naleśniki, wypieki na Boże Narodzenie, chleb z suszonymi owocami, kremy, melon. Do mięs także możemy dodawać imbir( wieprzowina słodko-kwaśna, dania z mięsa mielonego, ragout cielęce wątroba oraz egzotyczne potrawy z drobiu). Warzywa takie jak marchew, dynia, szpinak, biała fasola, por grzyby oraz ogórki marynowane też możemy przyprawiać imbirem.

Imbir – herbatka imbirowa

Rozgrzewająca herbatka imbirowa

Składniki:

1 plaster korzenia imbiru (średniej grubości)
1 łyżeczka czarnej liściastej herbaty
1 łyżeczka miodu

Imbir

Sposób przygotowania:

Imbir obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, włożyć do garnka i zalać szklanką wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 2 minuty. Następnie dodać liście czarnej herbaty i odstawić na kilka minut. Ciepłą herbatę można osłodzić miodem. Pić jako napój rozgrzewający przy przeziębieniu i grypie.

7 komentarzy

  1. uwielbiam herbatkę z imibirem 🙂 Rozgrzewa tak cudownie!

    Ale zazwyczaj kroiłam go do herbaty.. tutaj widzę całkowicie inne zastosowanie, muszę spróbować!

Leave a Reply