Pomysłowa kuchnia
Goździki

Goździki

Goździki, tak jak cynamon, są bardzo popularną przyprawą . Są  to suszone pączki kwiatów drzewa goździkowego. Drzewo osiąga dużą wysokość i kwitnie wspaniale płomiennie czerwono. Ususzone pączki są czerwonobrązowe. Drzewo rośnie, zakwita i owocuje wyłącznie w warunkach tropikalnych w pobliżu wody. Młode sadzonki rozsadza się na plantacji i pierwsze zbiory przeprowadza się po 6-8 latach. Pączki zbiera się , kiedy są lekko czerwonawe, i suszy na słońcu rozłożone na matach z trawy, aż do uzyskania brązowego koloru.

Najwcześniejsze wzmianki o goździkach znajdują się w chińskiej literaturze. Grecy i Rzymianie cenili goździki jako lekarstwo. W IV w.n.e goździki sprowadzane arabskimi karawanami, stały się znane w Europie.

Goździki są silnie aromatyczne, a ich smak jest gorzkawy i piekący. Sztuki tłustawe, elastyczne i trudno łamliwe są najlepszej jakości. Powinny być przechowywane w szczelnie zamkniętych szklanych słojach.

Goździki maja duże zastosowanie w kuchni:

  • Zupy: bulion z mięsa, drobiu, dziczyzny, oraz owocowe
  • Sosy: ciemne oraz grzybowe
  • Sałatki owocowe
  • Wywary rybne, ryby gotowane (karp, węgorz)
  • Pieczenie wieprzowe, jagnięce, pieczeń w occie, szynka gotowana, ozory różnego rodzaju pasztety
  • Dania z dziczyzny, marynaty z dziczyzny, kurczak gotowany
  • Dania z kapusty czerwonej i kiszonej, jarmuż
  • Doskonale się nadają do różnego rodzaju ponczy, marynowana na słodko dynia, czerwone buraki, ogórki, przetwory na zimę z owoców
  • Wypieki na Boże Narodzenie

Goździki należy kupować całe, w razie potrzeby zmielić lub rozgnieść w moździerzu.

 

 

4 komentarze

Leave a Reply