Pomysłowa kuchnia

Faszerowane zapiekane ziemniaki

Wczoraj na obiad zrobiłam ziemniaki faszerowane były bardzo smaczne. Mi smakowały w mundurkach, ale niektórzy domownicy narzekali że muszą obierać ze skórki. Jeżeli nie chcecie mieć problemu ze skórkami to mogą być ziemniaki bez skórek faszerowane.

Faszerowane zapiekane ziemniaki

Składniki:

12 średnich ziemniaków w mundurkach
140 g sera feta
50g masła czosnkowego (może być zwykłe masło)
1 filet z kurczaka
100g sera żółtego tartego
½ papryki czerwonej
sól, pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki umyć i podgotować ok 20 minut. Po wystudzeniu wydrążyć ziemniaki. Filet z kurczaka pokroić  w drobną kostkę i podsmażyć z przyprawa do kurczaka. Podsmażony filet przełożyć do miski dodać masło, paprykę oraz rozdrobniony ser feta. Wszystko delikatnie wymieszać doprawić do smaku. Tak przygotowanym farszem, faszerujemy ziemniaki, posypujemy serem i zawijamy w folie aluminiową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180stopni przez ok 45 minut. Po 45 minutach wyciągamy odwijamy z foli aby ser trochę się przyrumienił, podpiekamy jeszcze 15 minut.

8 komentarzy

  1. Ja wydrążone ziemniaki zostawiam, i w zależności od dnia albo dzieciaki do wieczora zjedzą albo do sałatki  wykorzystam.

Leave a Reply