Pomysłowa kuchnia
Cukinia faszerowana kaszą i pieczarkami

Cukinia faszerowana kaszą i pieczarkami

Sezon na cukinie trwa, więc polecam cukinie faszerowaną kaszą i pieczarkami

Faszerowana cukinia

Składniki:

3 średniej wielkości cukinie
2 woreczki kaszy jęczmiennej
30 dkg pieczarek
natka pietruszki pokrojona
2 łyżki masła
1 cebula
30 dkg żółtego sera
sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku, tymianek

 

Faszerowana cukinia

Wykonanie:

Kasze ugotować w osolonej wodzie. Pieczarki umyć, pokroić na mniejsze cząstki i podsmażyć na maśle. Kaszę po ugotowaniu osączyć, wymieszać z pieczarkami, doprawić do saku przyprawami.
Cukinie umyć, przekroić na pół i wydrążyć nasiona. Do tak przygotowanej cukinii nakładać farsz i ułożyć na blasze. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piec ok 30 minut, aż będzie miękka cukinia. Pod koniec pieczenia wyciągnąć z piekarnika i posypać tartym serem.

 

10 komentarzy

Leave a Reply