Pomysłowa kuchnia
Enchilada z kurczakiem

Enchilada z kurczakiem

Moja propozycja na dziś – enchilada z kurczakiem.

Składniki

dwa opakowania dużych tortilli
100 g ryżu
500 g filetu z piersi kurczaka
cebula
czerwona papryka
puszka kukurydzy
puszka białej fasoli z puszki
200 g tartej mozzarelli
świeża kolendra lub zielona pietruszka
papryczka chili

Przyprawienie kurczaka

2 ząbki czosnku
 łyżeczki ostrej papryki
łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżeczki kuminu
łyżeczka suszonego oregano
łyżeczka posiekanej papryczki chili
2 łyżki oleju

Sos pomidorowy

380 g krojonych pomidorów (jeden kartonik )
ząbek czosnku
łyżka oliwy z oliwek
łyżeczka suszonego oregano
½ łyżeczki kuminu
szczypta ostrej papryki
sól,  pieprz

Wykonanie

Ryż ugotować. Kurczaka pokroić na paski ok 2 cm. doprawić mieszanką przypraw i nasmarować 2 łyżkami oleju. Na rozgrzanej patelni z odrobina tłuszczu (ok 2-3 łyżki) obsmażyć kurczaka z każdej strony. Gdy kurczak będzie już dobrze usmażony osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Cebulkę drobni posiekać i zeszklić na oleju. Do zeszklonej cebulki dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Smażyć ok 3 minut co chwilę mieszając. Wszystkie składniki razem połączyć (cebulka z papryką, kurczak, kukurydza, fasola) i wszystko dokładnie wymieszać.

Sos pomidorowy

Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę na rozgrzaną oliwę. Chwile podsmażyć i dodać pomidory i przyprawy. Doprawić solą, pieprzem i zagotować. Dotować na małym ogniu przez ok 10 minut.

Końcowe przygotowanie

Rozłożyć farsz na tortille, posypać serem (połową) i listkami kolendry, zwinąć w ruloniki. Zwinięte tortille ułożyć w formie, łączeniem do dołu, polać sosem i pospać pozostałym serem (połową) .

Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 minut.

Leave a Reply