Pomysłowa kuchnia
Ciasteczka z witrażykiem

Ciasteczka z witrażykiem

Kruche ciasteczka z witrażykiem.

Składniki :

250 g mąki
120 g masła
60 g cukru pudru
żółtko
szczypta soli
cukier wanilinowy
1-2 łyżki śmietany opcjonalnie
ok 300 g landrynek
cukier puder do posypania

Wykonanie :

Mąkę z cukrem pudrem przesiać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać je z mąką , aż powstaną grudki. Dodać cukier wanilinowy i żółtko, a następnie szybko wyrobić dłońmi do połączenia składników. Jeśli ciasto jest zbyt suche i nie chce się zagnieść, dodać śmietanę. Uformować kulę, zwinąć w folię spożywczą i włożyć  na dwie godziny do lodówki.

Landrynki włożyć do woreczka (każdy kolor osobno) i pokruszyć za pomocą tłuczka.

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 3-5 mm na stolnicy posypanej niewielką ilością mąki.

Wycinać ciasteczka, a mniejsza foremką wyciąć okienka na środku. Gotowe ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W powstałe okienka wsypać pokruszone landrynki.

Piec ok 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Po upieczeniu ciasteczka zostawić na papierze do wystudzenia. Wystudzone ciasteczka posypać cukrem pudrem.

Leave a Reply