Pomysłowa kuchnia
Ciasteczka półkruche

Ciasteczka półkruche

Dzisiaj polecam pyszne ciasteczka półkruche.

Składniki:

300 g mąki
200 g miękkiego masła
100 g cukru pudru
łyżeczka proszku do pieczenia
żółtko
łyżka śmietany 18 procentowej
cukier wanilinowy
szczypta soli

lukier

szklanka cukru pudru
1-2 łyżki  soku z cytryny

Wykonanie

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym i solą i cukrem pudrem. Zrobić wgłębienie w cieście i dodać masło, śmietanę i żółtko. Wszystko dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto na jednolita masę.

 Gotowe ciasto wionąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce ok 40 minut.

Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 2-3 mm różne kształty. Układamy na blasze wyścielonej papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 15-20 minut.

Z soku z cytryny i cukru pudru zrobić lukier z dowolnym barwnikiem i polukrować przestudzone ciasteczka.

Leave a Reply