Pomysłowa kuchnia
Buraczki zasmażane na ciepło

Buraczki zasmażane na ciepło

Dzisiaj polecam proste w przygotowaniu buraczki zasmażane na ciepło.

Buraczki można zetrzeć również na tarce o drobniejszych oczkach, ale ja wolę na grubszych. Z grubszych wiórek po usmażeniu czuć jeszcze twardość buraka, a jak jest na małych to jest bardziej miękki. Ale myślę że to zależy tylko od nas jak zetrzemy buraki.

Składniki:

Składniki:

ok. 1 kg buraków ćwikłowych

cebula

3 łyżki masła lub oleju (zdecydowanie lepszy smak po maśle)

po płaskiej łyżeczce soli i cukru oraz pieprzu

3 łyżki soku z cytryny lub 2 łyżki octu jabłkowego 1 jabłko

Wykonanie :

Buraki ugotować do miękkości  w skórce(przed gotowaniem dobrze umyć) i jeszcze ciepłe obrać ze skórki (obierając ciepłe trochę parzy w rękę ale nie musimy używać noża, skórka sama schodzi, natomiast gdy buraki wystygną w rękę  nie parzą ale skórkę trzeba obierać nożem).

Obrane buraki zetrzeć na tarce o małych lub średnich oczkach wraz z jabłkiem.

Cebulkę obrać ze skórki i drobno pokroić.

Masło roztopić i zeszklić cebulkę o 5 minut na mały ogniu. Do zeszklonej cebulki dodajmy starte buraczki i doprawiamy do smaku przyprawami.

Całość dusić na małej mocy palnika przez ok 15-20 minut.

Podawać z ziemniakami i kaszami.

Leave a Reply