Żurek na wędzonce

Żurek na wędzonce

Składniki:

     2 litry wody
500 ml  zakwasu na żurek
sól, pieprz do smaku
3 ząbki czosnku
liście laurowe
ziele angielskie
majeranek
cebula
4 kiełbasy śląskie
100 g boczku wędzonego
włoszczyzna
4 jajka
4 duże ziemniaki

Wykonanie:

Wodę wlać do garnka. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz oczyszczoną włoszczyznę, liście laurowe i ziele angielskie. Kiełbasę pokroić w talarki i dodać gotujących się ziemniaków.

pokroić w talarki i dodać gotujących się ziemniaków.

W tym czasie pokroić boczek w drobną kostkę i podsmażyć razem z cebulą.

Następnie dodajemy zakwas i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.

Jajka gotujemy na twardo, obieramy i dodajemy do gotowego żurku.

Dodaj komentarz