Zupa pomidorowa z mozzarellą

Pomidory na działce obrodziły i już jemy je na różne sposoby. Od mamy przywiozłam jeszcze malinówki i już nie nadążamy z przerobem. Dlatego gdy w jakiejś gazecie zobaczyła  zupę z dużą ilością pomidorów musiałam ją zrobić, aby zwiększyć przerób pomidorów, a w dodatku wyszła pyszna.

Zupa pomidorowa z mozzarellą

Składniki na 4 porcje:

3 łyżki oliwy
2 duże cebule
2 ząbki czosnku

2 kg dojrzałych pomidorów
zmielony pieprz zielony (ja niw miałam zielonego użyłam kolorowego)
liść laurowy
sól, kilka listków bazylii
mozzarella

 

Zupa pomidorowa z mozzarellą

Wykonanie:

Na odrobinie oliwy podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Trzeba uważać, aby nie zbrązowiał. Pomidory przelewamy wrzątkiem i przecieramy przez sito lub obieramy ze skóry, pozbawiając pestek i kroimy. Wsypujemy pieprz, liść laurowy, solimy i gotujemy ok. 20 min. Po ugotowaniu miksujemy, podajemy z mozzarellą. Na koniec posypać posiekanymi listkami bazylii i skropić odrobiną oliwy z pierwszego tłoczenia.

 

9 komentarzy

Leave a Reply