Zupa pomidorowa z mozzarellą

Pomidory na działce obrodziły i już jemy je na różne sposoby. Od mamy przywiozłam jeszcze malinówki i już nie nadążamy z przerobem. Dlatego gdy w jakiejś gazecie zobaczyła  zupę z dużą ilością pomidorów musiałam ją zrobić, aby zwiększyć przerób pomidorów, a w dodatku wyszła pyszna.

Zupa pomidorowa z mozzarellą
Zupa pomidorowa z mozzarellą

Składniki na 4 porcje:

3 łyżki oliwy
2 duże cebule
2 ząbki czosnku

2 kg dojrzałych pomidorów
zmielony pieprz zielony (ja niw miałam zielonego użyłam kolorowego)
liść laurowy
sól, kilka listków bazylii
mozzarella

 

Zupa pomidorowa z mozzarellą
Zupa pomidorowa z mozzarellą

Wykonanie:

Na odrobinie oliwy podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Trzeba uważać, aby nie zbrązowiał. Pomidory przelewamy wrzątkiem i przecieramy przez sito lub obieramy ze skóry, pozbawiając pestek i kroimy. Wsypujemy pieprz, liść laurowy, solimy i gotujemy ok. 20 min. Po ugotowaniu miksujemy, podajemy z mozzarellą. Na koniec posypać posiekanymi listkami bazylii i skropić odrobiną oliwy z pierwszego tłoczenia.

 

9 Comments Add yours

  1. galantyna.pl pisze:

    Wygląda mega apetycznie, nie ma jak pomidorowa ze świeżych, własnych pomidorów!

  2. Pięknie wygląda ta zupa,uwielbiam pomidorową! 🙂 Zapraszam w odwiedziny do mojej studenckiej kuchni. 🙂

  3. Ania pisze:

    ale boski kolorek:) z mozzarellą zupy nie robiłam pomidorowej, podoba mi się:)

  4. mama-gotuje pisze:

    Pomidorowa to moja ulubina zupa. Robię ją w różnych wersjach. Teraz muszę jeszcze spróbować z mozzarellą 🙂 Mniam…

  5. Pysznie wygląda! Dodatek mozzarelli bardzo lubię 🙂

  6. Agnieszka pisze:

    Lubię mozzarelle na kanapkach z pomidoredm. Z pewnością zupa pomidorowa też mi posmakuje.

  7. zakateksmaku pisze:

    Pomidory i mozzarella – połączenie idealne! 🙂 Pycha!

  8. Pola gotuje pisze:

    Twoje zdjęcia są przeapetyczne 🙂 U mnie pomidory to podstawa kuchni, pozdrawiam!

Dodaj komentarz