Zupa ogórkowa z koperkiem

Zupa ogórkowa z koperkiem

Jest to potrawa z niskim indeksem glikemicznym polecana dla cukrzyków.

Składniki na 4 porcje:

 2 marchewki
 pietruszka
mały seler
4 duże ogórki kiszone
por
cebula
2 ziela angielskie
2 liście laurowe
sól, pieprz
2 łyżki oliwy
litr bulionu warzywnego
pęczek koperku

Wykonanie:

Włoszczyznę oraz kalarepę pokroić w kostkę.

Pora pokroić w pół krążki a cebule w drobną kostkę i podsmażyć  na oliwie przez 2 minuty. Posolić i posypać pieprzem.

Dodać warzywa, chwilę podsmażyć, zalać bulionem , dodać przyprawy i gotować przez  20 minut.

Następnie dodać starte ogórki wraz z powstałym sokiem i gotować jeszcze przez 10 minut.

Podawać posypaną posiekanym koperkiem.

Dodaj komentarz