Zupa na gęsto z makaronem

Zupa na gęsto z makaronem

Jak się dłuższy czas nie robi zakupów, to w końcu pojawiają się braki w szafkach i lodówce. A rodzinka woła „pa pu, po pu” więc obiad to jedna wielka improwizacja i szukanie co z czym można połączyć. Wyszła zupa i wszyscy się zajadali, brali po małych dokładkach i brakło.

Składniki na ok 4 porcje:

2 filety z kurczaka
20 dag makaronu świderki
2 marchewki
1 pietruszka
mały kawałek selera
1 mała cebula
1 duża  łyżka masła
½ szklanka słodkiej śmietany
2 łyżki mąki
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
natka pietruszki
sól, pieprz

Wykonanie:

Cebulę obrać, po czym drobno posiekać. Pierś kurczaka starannie umyć, osuszyć za pomocą ręcznika papierowego i pokroić w cienkie paski. Warzywa oczyścić, obrać, a następnie pokroić w kostkę. Masło rozgrzać w garnku, wrzucić cebulę i podsmażyć. Gdy się lekko zarumieni, dodać kurczaka, a po chwili dodać pokrojone warzywa. Wlać 1 litr wody i dobrze wymieszać.
Do zawartości garnka dodać liść laurowy, majeranek oraz ziele angielskie. Całość gotować ok 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Po upływie tego czasu dodać makaron. Gotować do momentu, aż zmięknie. Doprowadzić do smaku. Zagęścić mąka połączona ze śmietaną. Przed podaniem posypać pietruszką.

2 Responses to Zupa na gęsto z makaronem

  1. Małgosia-napiecyku napisał(a):

    Bardzo pożywna zupa, ślinka cieknie 🙂

  2. Ania napisał(a):

    takie obiady coś z niczego są najlepsze 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *