Zupa krem z zielonej soczewicy i jarmużu

dnia

Zupa krem z zielonej soczewicy i jarmużu

Składniki:

150 g zielonej soczewicy
300 g  młodej cukinii
100 g jarmużu
1 cebula
2 ząbki czosnku
bulion
2 łyżki oleju rzepakowego
sól, pieprz do smaku
½ łyżeczki ostrej papryki
½ łyżeczki imbiru mielonego
1 łyżka masła

Wykonanie:

Soczewicę wypłukać, wsypać do rondla, zalać 1,5 szklanki wody i doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 30 minut. Co jakiś czas mieszając. Cebulę i czosnek obrać, posiekać.

Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Jarmuż opłukać, osączyć na sicie, usunąć ogonki i nerwy liściowe, grubo posiekać. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę i dodać cukinię, razem smażyć przez około 10 minut, uważając, żeby cebula się nie przypaliła.

Zawartość patelni przełożyć do soczewicy, dodać posiekany czosnek i jarmuż. Zalać gorącym bulionem (dodajemy tyle aby zakryć warzywa ok 1 ½  -2 litra), doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze około 10 minut.

Lekko przestudzić i zmiksować. Na koniec dodać łyżkę masła i doprawić smaku.

Dodaj komentarz