Zupa krem z fasolki szparagowej

Zupa krem z fasolki szparagowej

Miała być zupa krem z zielonego groszku, a wyszła z fasolki (skończyły się zapasy  działkowe groszku, ale na szczęście jest jeszcze dużo fasolki szparagowej, ale tylko żółtej), też jest pyszna.

Składniki:

½ kg fasolki szparagowej mrożonej
2 łyżki masła
1 cebulka szalotka lub dymka
3 szklanki rosołu drobiowego lub wywary warzywnego
sól ziołowa

Wykonanie:

W garnku rozpuścić masło, dodać posiekaną drobno cebulkę, mrożona fasolkę oraz bulion, gotować. Gdy fasolka będzie miękka całość zmiksować. Doprawić przyprawami do smaku. Przetrzeć przez rzadkie sito, podgrzać Zupę podawać z grzankami.

Grzanki:

2 łyżki masła
1 bułka może być czerstwa
zioła prowansalskie

Bułkę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na rozpuszczonym maśle na koniec posypać ziołami.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *