Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

Zawsze jak oglądałam wasze przepisy i widziałam różne zupy z dyni, podchodziłam do nich z rezerwą. Do pewnego jesiennego dnia zeszłego roku. Poszłam do znajomej kwiaciarni i tam zostałam poczęstowana zupą z dyni. Zupa z dyni bardzo mi smakowała. Długo czekałam na przepis i w tym roku go dostałam. Dwa razy gotowałam zanim zmobilizowałam się zrobić zdjęcie po długiej przerwie. 

Zupa krem dyni[/caption]

Składniki:

1 mała dynia
4 średnie ziemniaki
4 ząbki czosnku
grzanki
Sól, pieprz, kostka rosołowa

Wykonanie:

Dynie i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Zalać wodą aby dokładnie przykryć warzywa, dodać kostkę rosołową i gotować aż warzywa będą miękkie. Czosnek obrać, dodać do warzyw. Gdy warzywa już zmiękną całość zmiksować i doprawić do smaku. Ja dodaję zieloną pietruszkę i suszoną bazylię. Na zdjęciu tego nie widać bo niezbyt apetycznie to wygląda. Znajoma poczęstowała mnie posypane płatkami migdałów, ja zrobiłam z grzankami.

A dzisiaj jak miałam gorącą zupę, polałam zimne placki ziemniaczane. Wcale nie było to takie złe połączenie.

2 Responses to Zupa krem z dyni

  1. Ania napisał(a):

    cudowna zupka 🙂 w tym roku jeszcze dyniowej nie robiłam.

  2. Salvador Dali napisał(a):

    Cieszę się, że udało Ci się zmobilizować 🙂

    Krok po kroku i wrócisz do nas, za szybko tez nie ma co 🙂

    Zupa wyszła cudowna, a ten kolor- idealny 🙂 Mmmm. musiała być bardzo aromatyczna 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *