Zupa krem z dyni z pestkami

Zupa krem z dyni pestkami

Składniki:

mała  dynia  (po obraniu ok 500g)
2 średnie ziemniaki
średnia marchewka
łyżka masła
cebula
3 ząbki czosnku
łyżeczka świeżego  tartego imbiru (jeżeli nie mamy świeżego, możemy użyć w proszku)
łyżeczka kurkumy
sól
dojrzały pomidor
2 szklanki bulionu
pestki dyni do posypania
śmietana

Wykonanie:

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić w plasterki.
Dynie obrać ze skórki i usunąć miąższ, pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Imbir obrać i zetrzeć łyżeczką.

Masło rozpuścić w garnku i zeszklić na nim cebule i czosnek. Do zeszklonych warzyw dodać dynię, ziemniaki oraz marchewkę. Delikatnie doprawić solą, kurkumą i imbirem.

Wszystko smażyć ok pięć minut. Wszystko zalać gorącym bulionem i gotować przez następne 10 minut na średnim ogniu.

Pomidor naciąć na krzyż na wierzchu (po sparzeniu łatwiej będzie obrać) i zalać wrzątkiem, następnie obrać ze skórki i pokroić w kostkę.

Pod koniec gotowania dodać pomidora i gotować jeszcze przez 5 minut.

Gotową zupę zmiksować blenderem i doprawić do smaku.

Podawać z kleksem śmietany i pestkami dyni.

Dodaj komentarz