Zupa krem z brukselki

Zupa krem z brukselki

Wiosna nadchodzi wkoło się zieleni, więc i w mojej kuchni malutkiej zrobiło się zielono.

Składniki:

1 opakowanie mrożonej brukselki
2 kostki rosołowe
3 łyżeczki masła
4 kromki chleba tostowego
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól, cukier, pieprz

Zupa krem z brukselki

Wykonanie:

W garnku zagotować ok 2 litry wody. Do wrzątku wrzucić kostki rosołowe, mieszać, aż się rozpuszczą, po czym dodać brukselkę. Gotować do momentu, aż brukselka stanie się miękka.
Kromki chleba tostowego pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać  masło i usmażyć na nim kawałki chleba na złoty kolor, używając, aby grzanki się nie przypaliły.
Ugotowaną brukselkę zdjąć z palnika i odstawić do przestygnięcia. Następnie zmiksować za pomocą blendera na gładki krem. Ponownie postawić na kuchence i podgrzać. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Na koniec dodać do zupy jogurt naturalny, wymieszać. Podawać z grzankami.

5 Responses to Zupa krem z brukselki

  1. Ania napisał(a):

    widzę, że u nas podobne smaki:) dałam w tym roku szansę brukselce i jakos mam mieszane uczucia do niej. sos mi smakował (może było jej mniej, bez kawałków) i dlatego. może kiedyś się nawróce:)

  2. Salvador Dali napisał(a):

    ej, wygląda super 🙂 kolorowe, doobre 🙂

    nie wiem, czy lubię brukelkę, ale zupa zapowiada się świetnie 🙂

  3. Natalia - Poezja Smaku napisał(a):

    Niestety należę do osób z genem wyczuwającym gorzkość brukselki 🙁

  4. Jemy ekolokalnie napisał(a):

    Uwielbiamy brukselkę i pomysł na krem z niej jest fantastyczny 🙂 Na 100% spróbujemy 🙂 Zamiast kostek rosołowych polecamy dać chociaż po pół łyżeczki kurkumy, kozieradki i mielonego chili 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *