Zupa krem z brokułów

Zupa krem z brokułów

Dzisiejsza moja propozycja to zupa krem z brokułów.

Zupa krem z brokułów
Zupa krem z brokułów

Składniki:

1 mała pietruszka
1 średnia marchewka
¼ małej główki białej kapusty
plasterek selera (ok 1 cm)
por biała część (ok 5 cm)
350 g brokułów ( może być mrożony)
2 łyżki oliwy
sól, pieprz do smaku
ok 1 litr wody

grzanki z chleba tostowego razowego

Zupa krem z brokułów

Wykonanie:

Marchew pietruszkę, seler obrać, opłukać. Por i kapustę opłukać. Zagotować wodę i wrzucić do niej włoszczyznę. Gotować ok 30 minut. Brokuły opłukać, podzielić, na różyczki. Następnie wyjąć włoszczyznę, a do wywaru dodać brokuły, gotować ok 5 minut. Po lekkim ostudzeniu wszystko zmiksować. Doprawić solą i pieprzem oraz dodać oliwy. Marchew zetrzeć na tarce o dużych i dodać do zupy, wymieszać.

Gotową zupę krem z brokułów podawać z grzankami, można też posypać serem parmezanem.

 

4 Comments Add yours

  1. Magda napisał(a):

    Bardzo lubię zupę z brokułów z grzankami 🙂

  2. Super zupka 🙂 kolor ma już taki wiosenny 🙂

  3. piegusek napisał(a):

    u mnie dzisiaj też zielona…groszkowa:) uwielbiam zupy kremy!

Dodaj komentarz