Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana

Komu  nie znudzą sie tradycyjne ziemniaki? Ale można podać ziemniaki w innej formie – czyli zapiekanka. Smakuje wyśmielicie nawet największy niejadek lubiący ziemniaki skusi się na zapiekankę.

Pobierz przepis
Zapiekanka ziemniaczana (983)

Składniki :

1 ½ kg ziemniaków
1 papryka
1 czerwona cebula
30 dag sera żółtego (miękkiego)
30 dag cienkiej kiełbasy (grubo mielonej)
3 łyżki musztardy
3 łyżki keczupu
przyprawa do ziemniaków
4 łyżki oliwy

 

Wykonanie:

Ziemniaki podgotować (nie gotować do miękkości) i odstawić do ostudzenia. Ser zetrzeć na tarce, paprykę pokroić w drobną kostkę, a wędlinę i cebulę w talarki. Na spód naczynia żaroodpornego  wlać oliwę i dokładnie rozprowadzić po naczyniu w którym będziemy zapiekać (dobrze się rozprowadza ziemniakami). Ziemniaki kroić w talarki i układać tak aby dokładnie zakryć dno, na tak ułożone ziemniaki posypać przyprawę do zapiekanek i posmarować musztardą. Na musztardę kładziemy wędlinę, paprykę i cebulę (połowę), posypać serem i przykryć drugą warstwą ziemniaków, posypać przyprawą i posmarować keczupem i dodajemy resztę wędliny, cebuli i papryki. Ponownie posypujemy serem, przykrywamy trzecią  warstwą ziemniaków i posypujemy resztą sera. Tak przygotowaną zapiekankę zapiekamy ok 30 min w temperaturze 200oC. Podawać z sosem czosnkowym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *