Zapiekanka z porów i ryżu

Dzisaj polecam zapiekanke z porów i ryżu.

Zapiekanka z porów i ryżu
Zapiekanka

Składniki :

1 por
2 średnie pomidory
1 papryka
100ml oliwy z oliwek
2 woreczki ryżu
1 udko wędzone
200 ml bulionu
sól, pieprz
1 łyżka soku z cytryny
natka pietruszki

Wykonanie:

Por obrać z uszkodzonych liści, zalać wrzącą wodą i gotować ok. 10 minut. Odsączyć i ostudzić, po czym pokroić na 2-3 centymetrowe kawałki. Paprykę po usunięciu gniazd nasiennych pokroić na małe kawałki. Ze sparzonych wrzątkiem pomidorów zdjąć skórkę, po czym pokroić na małe kawałki.
W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić ryż, mieszając obsmażyć na jasnozłoty kolor. Do ryżu dodać por, paprykę, pomidory, pokrojone udko z kurczaka i odrobinę pieprzu  oraz soli, lekko wymieszać. Wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać bulionem. Zapiekać ok. 30 minut w temperaturze 170-180 stopni.
Przed podaniem  pokropić sokiem z cytryny oraz posypać posiekaną natką.

7 Comments Add yours

  1. Salvador Dali pisze:

    mmm.. Jakież kolorowe i pełne warzyw danie-jestem na taaak! 🙂

    Udanego wypoczynku!

  2. Świetne kolory, bardzo fajne danie! Życzę miłego wypoczynku!

  3. bardzo lubię takie kolorowe dania:) są najpyszniejsze:) Twoja zapiekana wygląda przepysznie:)

  4. galantyna.pl pisze:

    Lubie takie dania jednogarnkowe i zazdroszczę ferii, u nas już "po".

  5. Agnieszka pisze:

    Bomba witaminowa. Zazdroszczę wyjazdu. Pozdrawiam

  6. Ania pisze:

    ciekawy przepis na obiadek:) z ryzu rzadko robię jakoś zapiekanki.

  7. zakateksmaku pisze:

    Bardzo lubię takie kolorowe zapiekanki. Twoja wygląda bardzo smacznie!

Dodaj komentarz