Zapiekanka z ryżem i papryczką chili

Dzisiaj jest  zapiekanka z ryżem i papryczką chili . Dzięki czemu zapiekanka jest ostra, ale ser mozzarella przełamuje ten smak.

Zapiekanka z ryżem i papryczką chili
Zapiekanka z ryżem i papryczką chili

Składniki:
3 torebki ryżu
300 g mięsa mielonego z indyka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki (jeżeli chcemy wzmocnić smak możemy podać odrobinę  papryczki ostrej)
1 łyżeczka przyprawy do pizzy
1 papryczka chili
1 puszka krojonych pomidorów
1 kulka sera mozzarella
5 g sera wędzonego w formie nitek (ja miałam w plasterkach i pokroiłam w paseczki)
2 łyżki oliwy
sól, pieprz do smaku
masło ok ½ łyżki do posmarowania naczynia

Zapiekanka z ryżem i papryczką chili
Zapiekanka z ryżem i papryczką chili
Wykonanie:


Ryż ugotować (o 2 minutki krócej niż podano na opakowaniu), odcedzić i odstawić. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Zeszklić razem na oliwie, dodać mięso i smażyć rozgniatając widelcem, aby się nie posklejało. Pod koniec smażenia dodać drobno posiekaną papryczkę chili oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać i podsmażyć jeszcze ok 1 minuty. Następnie dodajemy pomidory z sosem.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wsypać ryż a na ryżu rozłożyć równomiernie sos. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w plastry mozzarelle i nitki wędzonego sera.
Wstawić do piekarnika  rozgrzanego do 200 stopni i zapiekać ok 15-20 minut aż się ser zapiecze.
Zapiekanka z ryżem i papryczką chili, jest smaczna na ciepło jak i na zimno.

3 Comments Add yours

  1. Zuza napisał(a):

    wygląda smakowicie 🙂

    PS. jakie śliczne kwiatki! 🙂

  2. Magda napisał(a):

    Fajna zapiekanka, na zimowy obiad z pewnością pasuje 🙂

  3. iza napisał(a):

    pyszna zapiekanka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *